Stille mobiele airco

Met airconditioning slaap je de komende zomer in een heerlijk koele slaapkamer. Tenzij je een ventilator in de kamer hebt staan die als een jet motor wind door de kamer blaast. Is er zoiets als een stille mobiele airco? En wat betekenen al die decibel waardes eigenlijk? Van oorverdovend tot geruisloos; op deze pagina bekijken we alle mogelijkheden.

Kun je een stille mobiele airco kopen?

Airconditioning zal altijd geluid maken. Dus nee, je kunt eigenlijk geen stille mobiele airco kopen. Wacht even, sluit deze pagina nog niet direct af, er zijn wel degelijk fluisterstille airco’s waarbij zelfs de meest onrustige slaper van een ontspannende nachtrust zal genieten. Veel mensen vinden dat zoemend geluid zelfs ontspannend, en kunnen er juist beter door slapen. Wanneer de inrichting dit toelaat, kun je het toestel op een plek neerzetten waar het volume het stilste is. Zo weerkaatsen muren geluid, oppervlakken met veel reliëf absorberen juist geluidsgolven. In een druk ingerichte kamer, met bijvoorbeeld gordijnen voorzien van een dubbele plooi, zal een mobiele airco nagenoeg geluidloos zijn, terwijl dezelfde unit in een lege kamer zonder gordijnen veel meer geluid lijkt te produceren. Het gaat dus niet alleen om het toestel, de omgeving speelt ook zeker een rol in de beleving.

Eerst koelen, dan slapen

Wanneer zelfs een geluidsarme stille mobiele airco nog teveel geluid maakt, dan is er nog een optie. Laat de airconditioning eerst de ruimte afkoelen, en schakel het apparaat uit wanneer je gebruik wilt maken van de kamer. Dit werkt heel goed met slaapkamers, maar je kunt ook een woonkamer ‘voorkoelen’ als je dit prettig vindt. Wanneer jouw toestel hier de mogelijkheid voor biedt kun je op maximaal vermogen koelen, en vervolgens op een geluidsarme stand de ruimte koel houden. Als deze strategie voor je werkt, dan hoef je niet eens een relatief hoog bedrag uit te geven voor een stille mobiele airco.

Airco met buiten-unit

De bewegende onderdelen in het apparaat zorgen voor het grootste deel van het geluid, zoals de ventilator. Bij een vaste airco wordt een deel van het systeem buiten op de gevel geplaatst, waaronder ook de onderdelen die het meeste geluid produceren. Bij een alles-in-één mobiel systeem is het niet mogelijk om deze scheiding te maken, dus doen fabrikanten hun best om geluidsarme mobiele airco’s te ontwikkelen. Maar hoe stil deze apparaten ook zijn, geheel geluidsloos is onmogelijk.

Hoe hard is stil eigenlijk?

Als we zeggen dat een model airconditioner een geluidsopbrengst van 50 decibel heeft, is dit dan hard of zacht? De minimale en maximale waarden zeggen de meeste mensen niet zoveel. Ter vergelijking produceert een gemiddelde koelkast 55 dB. Dat zal voor de meeste mensen zeker acceptabel zijn. Een stofzuiger werkt normaal gesproken op zo’n 75 dB, dit zal minder aangenaam in de oren klinken. Fluisteren ligt op 25 dB, een normaal gesprek op een meter afstand is al goed voor 60 tot 70 decibel.

Hard werken betekent meer geluid

Het zal je niet verbazen dat een airco die meer moet koelen ook meer geluid zal produceren. Er zullen op ieder apparaat diverse instellingen aanwezig zijn, afhankelijk van het type zijn dit enkele standen of een flink aantal voorkeursinstellingen. Ook zijn er toestellen met een timer, interval functionaliteit of bediening via een app op je smartphone. Zo kun je vanuit de huiskamer de mobiele airco op de hoogste stand zetten, en als je gaat slapen zet je het toestel op de fluisterstille stand. Welterusten!

Er is nog een reden dat airco’s meer geluid maken dan strikt noodzakelijk is, en dat heeft te maken met de inhoud van de ruimte. Je denkt dat je een koopje hebt gevonden, vervolgens slurpt het apparaat stroom en maakt het een hels kabaal. Dit is helaas een bekend scenario bij airco’s die gemaakt zijn voor kleinere ruimtes, en ingezet worden om een veel grotere ruimte te koelen. Dat voordeel bij aanschaf betaal je dubbel en dwars terug, omdat het toestel overuren moet draaien om de ruimte lekker op temperatuur te houden. Schat jouw behoefte dus niet te krap in. Met name bij een mobiele airco zul je het apparaat doorgaans in meerdere ruimtes gebruiken. Meet dan de grootste ruimte op (ook in de hoogte) en baseer daar jouw keuze op. Minder hard werken betekent minder decibels én vaak ook minder verbruik, omdat het systeem minder hard hoeft te werken.

Duurzaam koelen

De tijd dat airconditioners echte stroomvreters waren is gelukkig voorbij, toch zijn er nog flinke verschillen in energieverbruik. Een eco-stand is vaak ook een stille stand, door een ruimte langzaam af te koelen kun je behoorlijk wat energie besparen. Op de hoogste stand laten werken, en dan weer uitschakelen met intervallen verbruikt doorgaans de meeste energie. Het systeem moet dan steeds op de hoogste capaciteit werken. Continue op een lage stand koelen zal in de meeste gevallen het meest zuinig uitpakken.