Goede mobiele airco

Een goede mobiele airco is een airconditioning unit die voldoet aan jouw voorkeuren. Geen enkel apparaat is perfect, er zijn per gebruiker en situatie andere merken en modellen die het beste zullen zijn. Dit zijn de zes voornaamste aandachtspunten bij een goede mobiele airco kopen.

  1. Type: Er zijn split airco’s met een binnen- en buiten unit, of alles-in-één modellen. Bij verplaatsbare airconditioners betreft het meestal een monoblock systeem, twee losse units zie je niet zo vaak. Toch kan een split unit op een semi-permanente locatie zoals een caravan voordeel bieden. Aircoolers zijn niet hetzelfde als airconditioners omdat ze geen warme lucht afvoeren.
  2. Design: Het apparaat staat toch zichtbaar in de ruimte, dan kan een fraai design mooi meegenomen zijn. Met je ogen dicht in de slaapkamer maakt het niet uit, als centraal toestel in de huiskamer zul je sneller kijken naar de behuizing. Uiteraard speelt persoonlijke voorkeur en smaak hier een belangrijke rol in.
  3. Koelvermogen: Bij een goede mobiele airco zal het koelvermogen (uitgedrukt in BTU) lager liggen, voor meer vermogen zul je ook dieper in de buidel moeten tasten. Let ook daarnaast op het maximaal aantal kubieke meters dat gekoeld kan worden, en ga zeker niet te laag zitten.
  4. Geluid: Bij ‘stille’ airco’s hebben we het over <50 decibel, bij ‘luide’ airco’s moet je rekenen op >60 decibel. Omdat er meerdere standen mogelijk zijn kan een stille airco tegelijkertijd ook luid zijn. Vergelijk daarom op basis van koelvermogen.
  5. Functionaliteit: Is een aan/uit knop voldoende, of wil je graag tientallen presets op de airconditioner? Er zijn modellen die de luchtvochtigheid reguleren, en types met verwarming. Er is meer mogelijk dan alleen koelen, houd hier rekening mee.
  6. Prijs: Als laatste maar zeker niet de minste zal de prijs ook een overweging zijn bij het maken van een keuze. Let bij een goede mobiele airco vooral op dat deze voldoet aan jouw eisen, en kijk vervolgens naar aanvullende wensen. In iedere prijsklasse is er een waardig exemplaar te vinden, de keuze is uiteindelijk persoonlijk.

Met deze zes aandachtspunten kun je snel een weloverwogen keuze maken, wat is voor jou van belang?