Mobiele airco grote ruimte

Kun je een mobiele airco ook in een grote ruimte plaatsen? De meeste verrijdbare airco’s zijn voornamelijk geschikt voor kleinere ruimtes zoals een slaapkamer of een caravan. Je kunt snel bepalen of de airco geschikt is voor een specifieke ruimte door een eenvoudige berekening te maken. Hoe dit werkt leggen we op deze pagina uit.

Hoe bereken je de koelfactor van een airconditioner?

Om te bepalen of een airconditioning unit geschikt is voor een specifieke ruimte zul je eerst de afmetingen van deze kamer moeten opmeten. Vermenigvuldig de lengte, breedte en hoogte om de totale inhoud te bepalen. Bijvoorbeeld 10x5x2,5 meter is in totaal 125 m³.
Let op: met alleen de lengte en breedte heb je niet genoeg informatie, ook de hoogte is van belang. Bij schuine daken of wanden en nissen zal de berekening wat complexer zijn.

Dan is er nog de warmtefactor. Dit betekent de kwaliteit van isolatie, het aantal personen en de inrichting.
Factor 30 is een zeer goede waarde, 40 is matig en 50 is onvoordelig. Dan wordt de som bij een matige waarde 125 x 40 = 6250.
Dit duidt op een vermogen van 6,2 kW, wat in BTU gelijk staat aan ruim 21.000 BTU. Dit halen mobiele airco’s niet, 12.000 BTU is al best veel voor een draagbaar apparaat.

Het is mogelijk om een vrij grote ruimte te koelen met een verrijdbaar toestel, mits de temperatuur niet veel lager hoeft te zijn en de warmtefactor gunstig is. Informeer in dit geval naar de mogelijkheden.

Mobiele airco grote ruimte

Wanneer je een kamer met flinke inhoud wilt koelen zul je dus ook een hogere BTU waarde nodig hebben. Naast de lengte en de breedte is de hoogte ook van belang, evenals de warmtefactor. Door deze berekening te maken weet je snel of een mobiele airco voor een grote ruimte geschikt is.