Mobiele airco zonder slang

Mobiele airco zonder slang

Alles over mobiele airco's zonder slang

Voordat je verder leest, deze mobiele airco heeft onze voorkeur:

Cecotec ForceClima 7050 65 dB Wit

De allerbeste op de markt: de Cecotec ForceClima 7050 65 dB Wit

Warko's topper

✔ Je hoort 'm bijna niet
✔ Energielabel A++
✔ En ook nog eens goedkoop

Je ziet steeds vaker buizen naar buiten hangen in het straatbeeld. Weer iemand met een mobiele airco! Het voelt lekker koel in een hete zomer, toch blijft die slang voor velen een doorn in het oog. Kun je ook een mobiele airco zonder slang kopen, en hoe werkt airconditioning eigenlijk? Dit zijn heel goede vragen die we op deze pagina zullen beantwoorden.

Waar koop je een mobiele airco zonder slang?

Heel eenvoudig gesteld is het antwoord “nergens”. Een mobiele airco zonder slang bestaat niet, want er is altijd een afvoer nodig naar buiten toe. Anders zou de lucht in de ruimte alleen maar in beweging worden gezet, en dat is niet hetzelfde als verkoelen. Er zijn wel systemen zonder afvoerbuis, maar dan zijn het geen echte mobiele airco’s. Ieder systeem heeft unieke pluspunten en minpunten, bij mobiele airco’s is dat de slang. Gelukkig hoeft dit geen groot obstakel te zijn, hoe je het beste warme lucht kunt afvoeren leggen we verder op deze pagina uit.

Aircoolers

Een aircooler koelt de lucht door deze uit de omgeving langs een koelelement te blazen. Dit kan koud water zijn, of een reservoir met ijsblokjes. Zolang de aircooler beschikking heeft over een koelelement zal de omgeving koeler worden. Omdat hiervoor erg veel energie nodig is, worden aircoolers met name gebruikt om kleine volumes te koelen. Je kent wellicht die goedkope koelers in een kleine behuizing, die je overal kunt plaatsen. Dit is in feite een ventilator die normaal gesproken in een desktop computer aanwezig is, die lucht door een filter met koud water blaast. Dit werkt op een afstand van pakweg een halve meter, zolang het apparaat ingeschakeld staat. Het is dus geen echte mobiele airco zonder slang, het is gewoon een ventilator met koelsysteem.

Vaste airconditioning

Als je echt geen slang naar buiten wilt of kunt leggen, dan zou je de opties voor een vaste airconditioning kunnen onderzoeken. Je hebt dan uiteraard niet meer de voordelen van een mobiele unit, zoals het verkoelen van meerdere ruimtes met één systeem. Een vaste airco is doorgaans ook een flink apparaat, daarom wordt er vaak gekozen voor een split-unit model. Een deel van het apparaat wordt binnen geïnstalleerd, de afvoer loopt naar buiten toe en wordt via de unit aan de gevel afgevoerd. Deze verbinding hoeft niet direct te zijn, de afvoerslang kan langer zijn naargelang de plaatsing in huis. Er zijn ook mono-block systemen die zonder buis naar buiten toe werken, maar de warmte via de wand afvoeren. Hoewel dit principe werkt, zal er geen warme lucht of condensatie worden afgevoerd.

Omgaan met de slang naar buiten

Dat is allemaal niet echt goed nieuws als je graag een mobiele airco zonder slang wilt kopen. De natuurwetten zitten het wooncomfort ditmaal tegen. Toch hoeft die slang naar buiten niet echt een bezwaar te zijn, in de meeste situaties is hier wel een oplossing voor te bedenken. Normaal gesproken zal er een buis worden meegeleverd met een lengte van pakweg anderhalve meter. Dit kan verlengd worden wanneer dit nodig is. In principe zal de kortste route naar buiten het meest efficiënt werken.

Als er in de ruimte een klapraam, schuifraam of deur naar buiten aanwezig is, dan kun je daar gebruik van maken. Het nadeel is in dit geval dat de afvoerslang door een groter gat naar buiten loopt, waardoor warme lucht weer naar binnen kan komen. Een aantal leveranciers leveren een opzetstuk mee, of kunnen een dergelijke accessoire leveren, die de opening afsluit. Zo zal het koelen sneller gaan met een hogere energie efficiëntie.

Wanneer er geen opening aanwezig is, dan zal er geboord moeten worden. Bij een buitengevel is dit niet altijd even eenvoudig, informeer dan bij een installateur wat de mogelijkheden zijn. Wellicht kan er gebruik worden gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem dat reeds in de woning aanwezig is. Een zeer lange buis is een optie, maar niet wenselijk. De meeste mobiele airco’s zijn niet krachtig genoeg om de warme lucht door een zeer lange slang af te voeren. Dan zul je specifiek op zoek moeten gaan naar een systeem met een hoog vermogen.

Dus een mobiele airco zonder slang bestaat niet?

Nee, voor een echte airconditioning zal er altijd een afvoerslang naar buiten van toepassing zijn. Een ventilator of een aircooler voert de warme lucht niet af, en een vaste airco is lang niet altijd mogelijk of wenselijk. Gelukkig doen fabrikanten hun uiterste best om producten te ontwikkelen die eenvoudig zijn in gebruik, met de juiste onderdelen om warme lucht op efficiënte en praktische wijze af te voeren. Bekijk zelf het assortiment mobiele airco’s en vergelijk de mogelijkheden.

Ruben van den Brink

Ruben van den Brink

✔ Experts in mobiele airco
✔ 15 jaar ervaring
✔ Eerlijk advies!