Mobiele airco caravan

Lekker op pad met de camper! Ga je de wijde wereld verkennen, of heb je een vaste stek om op vakantie te gaan?

Omdat campers doorgaans gebruikt worden tijdens de zomermaanden, gaat dit gepaard met veel zon en hitte. Dit is een voordeel als je gaat zwemmen of een bruin tintje wilt krijgen, maar een caravan in de volle zon kan gloeiend heet worden. Dan biedt een mobiele airco in de caravan uitkomst. Welk type is het beste, en wat zijn de verschillen? Dat en meer lees je op deze pagina.

Split airco of monoblock?

De voornaamste overweging bij aanschaf van een mobiele airco voor de caravan is de keuze tussen een split airco en een monoblock model. Laten we daarom deze types wat nader bekijken, en de pluspunten met model opsommen.

Split airco

Bij vaste airconditioners is dit de standaard opstelling. De airco bestaat uit twee delen, één voor binnen en één voor buiten. Omdat de buiten unit het meeste werk verricht kan de binnen unit relatief compact blijven. De twee units staan met een slang in verbinding met elkaar.

Pluspunten split airco

  • Binnen unit kan compact blijven;
  • Laag volume;
  • Dunne afvoerslang die naar buiten gaat;
  • Eenmalige installatie.

Monoblock

De meeste mobiele airco’s zijn alles-in-één toestellen met wieltjes. Je kunt ze vrij eenvoudig verplaatsen, ze nemen wel wat ruimte in. Veel mensen gebruiken het apparaat zowel thuis in de slaapkamer als mobiele airco voor de caravan. Zo heb je dubbel voordeel, de verkoeling gaat gewoon met je mee op vakantie.

Pluspunten monoblock

  • Snel op een andere locatie te installeren;
  • Eenvoudig te vervoeren;
  • Grote keuze in merken en modellen.


Wanneer je een (semi) permanente caravan of woonwagen bezit, dan zou je ook kunnen kiezen voor een vaste split unit airconditioning.

Wanneer je er mee op pad gaat ligt een mobiele airco voor de caravan meer voor de hand. Toch is er weinig keuze, omdat er meestal wordt gekozen voor een monoblock uitvoering. Die vereist nagenoeg geen installatie, je neemt het toestel eenvoudig mee én je kunt er binnen een handomdraai mee gaan koelen.

De meest verkochte mobiele airco voor in de caravan is die van Eurom, een bekende naam in airconditioning. Dit systeem is eenvoudig te installeren, de specificaties zijn afgestemd op standaard caravanmodellen.

Mocht je het verlies aan ruimte niet zo’n groot probleem vinden, dan kun je ook naar de standaard modellen kijken. Houd er dan wel rekening mee dat het systeem meer geluid zal produceren.

Werkt een ventilator in de caravan?

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een ventilator in een camper, dan kun je een stuk goedkoper uit zijn. Toch is dit niet ideaal, zeker niet in een kleine ruimte die snel opwarmt. Een ventilator blaast namelijk de aanwezige lucht rond, de ruimte wordt niet echt gekoeld. De hitte blijft dus in de ruimte.

Een trucje om hitte met een ventilator af te voeren is om de fan met de blaasrichting bij het raam naar buiten te richten. Dan wordt warme lucht aangezogen en weggeblazen. Er komt alleen geen koele lucht voor in de plaats dus de werking is beperkt. Dit geldt ook voor aircoolers en de goedkope ‘hack’ door ijskoude flessen water aan de ventilator te hangen. Dat zijn tijdelijke oplossingen en experimenten met als conclusie dat een mobiele airco voor de caravan echt geen overbodige luxe is.