Energiezuinige mobiele airco

Een mobiele airconditioner zal doorgaans meer stroom verbruiken in vergelijking met een vaste unit. Daarnaast kost stroom doorgaans ook meer als gas, dus een energiezuinige mobiele airco kopen heeft zeker de voorkeur. Waar je op moet letten, en hoe je het energieverbruik kunt terugdringen leggen we uit op deze pagina.

  • Let op het energielabel: Deze tip ligt voor de hand, gelukkig zal iedere airconditioner een label hebben. Een energiezuinige mobiele airco zal doorgaans in de A of A+ klasse vallen, A++ of nog beter komt eigenlijk niet voor in deze categorie.
  • Koop niet te klein: Met een lage BTU waarde een grote ruimte proberen te koelen levert niet het gewenste resultaat én het verbruikt meer energie. Koop liever een wat krachtiger model en bespaar stroom.
  • Sluit de ruimte af: Zorg dat er zo min mogelijk koude lucht ontsnapt, en dat warme lucht goed wordt afgevoerd. Wellicht wordt er bij het apparaat al een scherm meegeleverd, laat een venster of deur niet onnodig ver open staan.
  • Neem de tijd: Haastige spoed is zelden goed. Langzamer koelen kost aanzienlijk minder stroom dan de turbo stand. Ook ligt het decibelniveau lager.
  • Maak gebruik van eco-modus: Een energiezuinige mobiele airco zal vaak een speciale besparende stand hebben, die doorgaans ook wat stiller zal werken.

Welk model je ook koopt, zelfs een energiezuinige mobiele airco zal stroom verbruiken. Een type met timer of bediening op afstand kun je eenvoudig uitschakelen wanneer koeling niet meer nodig is. Interval gebruik met afwisselend afkoelen en opwarmen is niet aan te bevelen, dan zal het piekvermogen juist voor extra verbruik zorgen.