Mobiele airco met condensbak

De voornaamste reden om een mobiele airconditioner te plaatsen is het koelen van een ruimte. Maar het woord ‘conditioner’ geeft al aan dat er meer gebeurt met de lucht dan alleen koelen. Een airco met waterreservoir zal vocht uit de lucht opvangen dat je later kunt afvoeren. Hoe werkt een mobiele airco met condensbak, en waar kun je een dergelijk apparaat kopen?

Hoe werkt een airconditioner?

Bij airconditioning wordt koele lucht in een ruimte geblazen, de warme lucht wordt afgevoerd naar een andere ruimte. Zo zal de kamer kouder worden. Dit werkt anders dan een ventilator, die blaast de aanwezige lucht in het rond zonder de temperatuur te verlagen. Heel eenvoudig gesteld kun je de temperatuur van de huiskamer of slaapkamer verlagen tot een koelkast met een airconditioner, terwijl de temperatuur met een ventilator geen graadje omlaag gaat. Je moet overigens een airco niet té koud instellen, maar dat is voor een ander artikel. Die afvoerbuis is cruciaal, het is onmogelijk om een ruimte koeler te maken zonder warme lucht af te voeren. Dit kan een uitdaging zijn bij kamers die niet direct grenzen aan een buitenmuur, in dat geval moet er naar een andere oplossing worden gezocht. Naast de afvoerbuis is er vaak ook een opvangreservoir aanwezig. Wat doet dit reservoir eigenlijk?

Waarom is een opvangreservoir van belang?

De warme lucht gaat via de buis naar buiten, condens komt in het waterreservoir terecht. De meeste toestellen zullen aangeven wanneer deze bak geleegd moet worden. Een mobiele airco met condensbak heeft als voordeel dat de luchtvochtigheid lager wordt, dit heeft als gevolg dat het effect van de verkoeling nog iets beter wordt. Vochtige lucht voelt namelijk warmer aan als droge lucht. Dit kun je op vakantie merken. In gebieden met een hoge luchtvochtigheid is het haast niet uit te houden, bij een droge lucht voelt het direct veel koeler aan. In een vochtige omgeving kan het lichaam namelijk niet goed transpireren, dus je houdt warmte vast. Het reservoir is daarmee een waardevolle toevoeging. De lucht wordt daarmee echt ‘geconditioneerd’.

Airco zonder slang?

Een mobiele airco met condensbak maar zonder slang, waar kun je die kopen? Het antwoord is heel eenvoudig en tegelijkertijd teleurstellend; nergens. Een airco zonder afvoer bestaat niet. Bij een vaste airconditioning zal er ook altijd een weg naar buiten zijn, via een buis of door de gevel. Warmte moet weg kunnen stromen, anders kun je niet koelen. Er zijn wel de zogenaamde luchtkoelers of aircoolers die wel degelijk de lucht kouder maken, al zit hier wel een flinke “maar” aan verbonden…

Laten we op een heel eenvoudige wijze uitleggen wat het principe van een aircooler is: Je hebt een ruimte met een temperatuur van 20 graden Celsius. Je vult de helft van de ruimte met een ijsblok van 0 graden Celsius. Als het ijs helemaal is gesmolten zal de temperatuur in de ruimte overal 10 graden zijn. Bij een aircooler is het volume van de koeling een stuk kleiner, het effect zal daarmee vrij beperkt zijn. De lucht van de koeler voelt lekker fris aan, maar de ruimte zal niet echt veel kouder worden omdat de warme lucht in de ruimte blijft. De prijs van dit soort producten lijkt gunstig, tot je ontdekt dat de verkoeling beperkt is en je toch wilt overstappen op een echte airconditioning. Spaar liever geld uit en kies direct voor een volwaardig airconditioning systeem.

Een mobiele airco met condensbak kopen

Laat je niet misleiden door de productfoto’s, echte mobiele airco’s hebben altijd een afvoerslang. Die weten ze goed te verstoppen, maar je zult echt een buis naar buiten moeten leggen. Daar is altijd wel een mouw aan te passen, bij kamers zonder buitenmuur of venster kan bijvoorbeeld een ventilatiekanaal worden gemaakt. Er zal vaak een waterreservoir in het toestel aanwezig zijn, die hoef je niet zo vaak te legen. Dit hangt af van de luchtvochtigheid in de ruimte. Veel vocht wordt namelijk al via de warme lucht naar buiten gevoerd, de overgebleven condens druppelt netjes in het reservoir. De lucht zal dus iets droger worden, dit voelt direct prettiger aan.

Het belang van luchtvochtigheid

De relatieve luchtvochtigheid binnenshuis ligt tussen 40 en 60 procent. Wanneer dit 100 procent wordt zullen er condensdruppels ontstaan. Je kunt dit meten met een hygrometer. In winter kan de lucht in een woning te droog worden, er zijn diverse manieren om de luchtvochtigheid op peil te brengen. In de zomer zul je niet gauw hinder ondervinden van droge lucht, integendeel zelfs. Een mobiele airco met condensbak zorgt dat de omgevingslucht in huis aangenaam voelt, wat naast voordeel voor mensen ook van invloed kan zijn op het meubilair, muziekinstrumenten en huisdieren.