Mobiele airco met buitenunit

Je bent op zoek naar een mobiele airco met buitenunit, maar alle links die je klikt gaan naar pagina’s met allerlei airconditioners behalve waar je naar op zoek bent. Het lijkt wel alsof je zoekt naar een speld in een hooiberg, of erger nog; een oplossing die niet bestaat. Wat is precies een mobiele airco met buitenunit en waar kun je deze kopen?

Wat is een mobiele airco met buitenunit?

Er zijn normaal gesproken twee soorten airconditioners:

  1. Een mobiele airco met een slang naar buiten.
  2. Een vaste split airconditioner met een binnen- en buiten unit.

De mobiele airco met buitenunit valt hier precies tussenin. Het is een verrijdbare airconditioning op wieltjes, met in plaats van een dikke buis naar buiten een dunne slang naar een apparaat buiten. Beide delen zijn te verplaatsen, het deel dat binnen staat is vaak aanzienlijk stiller dan bij een all-in-one oplossing mogelijk is. Dit klinkt op zich ideaal, toch blijkt dit in de praktijk vaak niet het geval te zijn.

Wat zijn de voornaamste kenmerken van deze airco’s?

Het eerste wat opvalt is de compacte binnen unit, die zal aanzienlijk kleiner zijn dan bij conventionele toestellen het geval is. Het systeem bestaat namelijk uit twee elementen, eentje voor binnen en eentje voor buiten. De werking is daarmee gelijk aan een standaard split airco systeem. Maar vaste airconditioners moet je aan beide zijden permanent bevestigen, dat is hier niet nodig.

De meest voorkomende toepassing voor een mobiele airco met buitenunit is op de camping. Je kunt namelijk een camper snel voorzien van een effectieve klimaatbeheersing zonder grote apparaten te installeren. Na de vakantie kun je ook eenvoudig de slaapkamer, de schuur of een andere ruimte koelen.

Minder mobiel dan je zou hopen

Tot zover klinkt het interessant, tot je het systeem wilt verplaatsen. Er zijn namelijk twee delen die met elkaar in verbinding staan. Je moet het apparaat binnen én het apparaat buiten samen vervoeren. Bij elkaar opgeteld wordt het een flink set dat je niet zomaar met één hand kunt verrijden of optillen. En daar zit dus de Achilleshiel van het ontwerp; een mobiele airco met buitenunit blijkt wat betreft mobiliteit best onhandig te zijn. Dan blijft over dat je een beetje ruimte bespaart binnen, en een lagere volume aantal decibels wanneer het systeem in werking is. Met name het lagere volume is een merkbaar voordeel. Maar dit weegt meestal niet op tegen de verminderde mobiliteit.

Waar kun je een mobiele airco met buitenunit kopen?

Er zijn merken als Eurom die een mobiele airco met buitenunit in het assortiment hebben opgenomen, de meeste merken beperken zich tot meer compacte alles-in-één modellen. Er is eigenlijk maar een beperkte markt voor een dubbel systeem dat toch verplaatst zal worden. Met name voor de camping, en mogelijk in huurwoningen waar je niet zomaar een split unit airco mag installeren kan een dergelijk losstaand systeem uitkomst bieden. Je zult overigens nog steeds een slang naar buiten moeten leggen, al zal dit een dunnere afvoerbuis zijn dan met conventionele mobiele airco’s het geval is.

Je kunt dus wel degelijk een mobiele airco met buitenunit kopen, houd er wel rekening mee dat het aanbod beperkt is en het in veel gevallen niet de meest voor de hand liggende optie zal zijn.