De afgelopen zomers waren zonnig en warm. Misschien wel té warm. In Nederland is het heel normaal om te klagen over het weer, met een hittegolf zoals we die steeds vaker meemaken is dat ook terecht. Met het kwik dat vrolijk richting de veertig graden Celsius stijgt wordt het tijd om maatregelen te nemen; een mobiele airco kopen dus. Wacht niet tot het laatste moment met bestellen, anders is de kans groot dat je ernaast grijpt. Maar wees ook niet te snel met die bestelknop klikken, want er zijn behoorlijk wat mogelijkheden wat de keuze niet zo eenvoudig maakt. Op deze pagina leggen we precies uit welke types er zijn, wat het beste past in jouw situatie, en we beantwoorden de grote vraag; waarom zou je een mobiele airco kopen?
Waarom een mobiele airco kopen?
Een ventilator is veel goedkoper dan airconditioning. Je kunt doorgaans meerdere ventilatoren kopen voor de prijs van een goede airco. Hoewel deze apparaten op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn ze toch echt behoorlijk anders qua werking. Het enige wat een ventilator doet is de lucht in beweging zetten. Wanneer wind over je lichaam blaast voelt dit koel aan, terwijl de temperatuur precies gelijk is. Een airconditioning koelt daadwerkelijk de lucht in een ruimte af, de temperatuur wordt lager. Wanneer je een ventilator in een kleine ruimte plaatst, en alle deuren en ramen sluit, dan zal de temperatuur zelfs oplopen omdat een elektrisch apparaat warmte produceert. Een airco zal de warme lucht afvoeren, wat voor verkoeling zorgt.
Welke types zijn er leverbaar?
Over keuze valt niet te klagen, je kunt verschillende types mobiele airco kopen. Hier zijn de vier standaard types airconditioning:
1. Airconditioning met slang
Dit is bij mobiele airco’s de meest populaire optie. De warme lucht wordt via een slang door een open raampje of een gat in de muur afgevoerd. Je kunt het apparaat overal plaatsen, zolang er ruimte is om de slang naar buiten te leggen. Het gat moet zo nauw mogelijk aansluiten op de slang om de twee ruimtes zo goed mogelijk van elkaar te scheiden.
2. Airconditioning met condensbak
Een hoge luchtvochtigheid voelt niet prettig, dit verschil merk je bijvoorbeeld in warme landen. In een grote stad plakt kleding aan je lichaam, terwijl je op het platteland lekker fris kunt rondlopen hoewel de temperatuur hetzelfde is. Er zijn airco’s met opvangbak voor condens, de druppels uit de lucht. Zonder afvoerslang zal de lucht hierdoor droger worden, maar niet koeler.
3. Airconditioning met split-unit
Dit is geen mobiele optie, een split-unit wordt aan de wand of bij een venster geplaatst. Binnen bevindt zich een bescheiden apparaat, buiten hangt een flinke unit aan de gevel. Dit bespaart ruimte en geluid, je bent helaas niet meer flexibel in de plaatsing van het systeem.
4. Airconditioning met mono-block
In tegenstelling tot de split-unit zit alle elektronica met een mono-bock aan de binnenzijde van de gevel. De warmte wordt direct afgevoerd via de wand, dit betekent dat lucht en vocht niet uit de ruimte kan ontsnappen. Dit is doorgaans de minst interessante optie.
Wat is een aircooler?
Je ziet tegenwoordig flink wat aircoolers op de markt. Hoewel ze verkocht worden als goedkope airco’s zijn het eigenlijk veredelde ventilatoren. Een ventilator trekt lucht van achteren aan en blaast deze naar voren toe. Door ijs of koud water in een reservoir te gieten kun je de geblazen lucht koud maken. Een aircooler zal dus inderdaad de lucht koelen, maar warme lucht wordt niet afgevoerd. Daarnaast zal de luchtvochtigheid toenemen, wat doorgaans niet wenselijk is.
Is goedkoop ook duurkoop?
Bij een mobiele airco kopen zul je op de prijs letten, dat spreekt voor zich. Ventilatoren en aircoolers zijn goedkoop, maar ze zorgen niet echt voor goede verkoeling. ‘Merkloze’ airco’s leveren doorgaans ondermaatse prestaties, daarnaast zal de service en ondersteuning tekort schieten. Dit betekent niet dat je direct veel geld moet uitgeven, zolang je maar rekening houdt met de toepassing. Hier moet je op letten bij een mobiele airco kopen:
- Afvoer en toevoer van lucht: Er dient een mogelijkheid te zijn voor afvoer van warme lucht, het liefst zonder open ruimte om ‘lekkage’ te voorkomen.
- Maximaal volume: Bij een mobiele airco kopen moet je letten op het aantal kubieke meters dat gekoeld moet worden. Voor slaapkamers is een minder krachtig apparaat vaak al geschikt, en plaats geen mini-airco in een grote huiskamer.
- Energieprestaties: Airconditioning kost stroom, gelukkig zijn er moderne toestellen die energiezuinig zijn. Dit levert je op termijn behoorlijk wat voordeel op.
- Prijs / kwaliteit: De levensduur, het stroomverbruik en het gebruiksgemak tellen allemaal mee bij het bepalen van de prijs / kwaliteitsverhouding. Kijk dus niet alleen naar het prijskaartje.
Nu kun je snel de juiste mobiele airco kopen, en zul je de komende zomer het hoofd (en lichaam) koel houden.