Goedkope mobiele airco

De zon begint te schijnen, nu is het moment om een goedkope mobiele airco te kopen. Of beter nog; bestel goedkoop een mobiele airco wanneer het buiten vriest dat het kraakt. Want dan is er minder vraag, en leveranciers willen hun magazijn leegmaken voor de nieuwe modellen komend jaar. Dat is alvast de eerste kooptip die je gratis van ons krijgt! Maar pas op dat goedkoop niet duurkoop wordt. Hier zijn de zaken waar je op kunt besparen, en waar je zeker niet op moet besparen bij aanschaf van een mobiel airconditioning systeem.

Kun je een goedkope mobiele airco kopen?

Dat ligt er natuurlijk aan wat je budget is. De bekende merken bieden toestellen aan tussen 300 en 900 euro. Je kunt dus in theorie drie airco’s bestellen en die verdelen door de woning. Dan heb je die wieltjes niet eens meer nodig! Toch ligt het niet zo eenvoudig, dat prijsverschil komt echt niet alleen vanwege de merknaam en een mooiere afwerking. Als je geld wilt besparen hebben we hieronder acht punten op een rijtje gezet waarmee je flink goedkoper uit kunt zijn:

1. Snelheid

Het tempo waarop een ruimte gekoeld wordt bepaalt voor een groot deel de prijs. Dit wordt uitgedrukt in BTU. Hoe hoger het aantal BTU, hoe sneller de temperatuur zal dalen. Als je niet zo’n haast hebt kun je kiezen voor een model met een lagere waarde tussen 7000 en 9000 BTU.

2. Geluid

Ditmaal is een lagere waarde juist beter, het volume waarop het systeem werkt wordt uitgedrukt in decibel. Onder de 50 decibel is lekker stil, boven de 60 is de airconditioning goed hoorbaar. Dit is ook gekoppeld aan het vermogen van het apparaat. Dus een lagere stand betekent minder volume.

3. Formaat en gewicht

Je kunt onder een doos met beton op wieltjes zetten, dit betekent nog niet dat je die doos eenvoudig kunt verplaatsen. Er zijn budget airco’s die zo lomp en zwaar zijn dat je ze net zo goed kunt laten staan. Als je van plan bent de airco mee te nemen naar de camping, of van de huiskamer beneden naar de zolder twee trappen omhoog, let dan zeker op de afmetingen en het gewicht. Als het een semi-permanente opstelling betreft kun je hier wel mee besparen.

4. Bouwjaar

Wanneer er een nieuw model op de markt komt, is de kans groot dat oude types voor een leuk prijsje de deur uit gaan. Nieuw is lang niet altijd beter, al adviseren we wel even de specificaties met elkaar te vergelijken. Het is namelijk mogelijk dat het nieuwe type echt meer in huis heeft, en features biedt die perfect aansluiten op jouw situatie. Maar het is ook zeker mogelijk dat een afgeprijsde airco alles biedt wat je nodig hebt.

5. Design

Het oog wil ook wat, maar niet iedereen is bereid om te betalen voor een bijzonder design. Een goedkope mobiele airco heeft doorgaans een wat saaier uiterlijk, met een minder interessante afwerking. Let er wel op dat de knoppen en roosters robuust zijn en goed werken, met name bij de onbekende budget merken kan het apparaat snel gebreken gaan vertonen.

6. Instelmogelijkheden

Is drie standen voldoende, of wil je er liever dertig met de ruimte voor maatwerk programma’s? Dit is echt een kwestie van persoonlijke voorkeur, net zoals je een fiets ook met enkele of tientallen versnellingen kunt kopen. Een timer kan wel handig zijn in de slaapkamer, zo kun je het toestel na een vooraf bepaalde periode laten uitschakelen.

7. Internet connectiviteit

Je bent klaar op je werk en gaat naar huis toe. Je wilt niet eerst een half uur wachten voordat het lekker koel is in huis, dus je schakelt de airco alvast in met een app op je mobiel. Dit is zeker een mooie functie, maar het zal niet voor iedereen hoog op de prioriteitenlijst staan. Als je genoegen neemt met een timer of gewoon even geduld kunt uitoefenen, dan kun je een wifi verbinding overslaan.

8. Verbruik

Dit is typisch een geval van op voorhand minder uitgeven, of later gaan besparen. Door te kiezen voor een A energielabel kun je al snel enkele tientjes besparen op een model met A+ keurmerk. Bij veelvuldig gebruik over de jaren heen kun je die meerprijs dubbel en dwars terugverdienen, bij incidenteel gebruik zal dit niet snel gebeuren. In principe adviseren we voor een zuinig model te kiezen, maar we begrijpen heel goed als je nu liever goedkoop uit wilt zijn.

Hier zijn nog enkele zaken waar je zeker niet op moet besparen:

  • Oppervlakte ruimte: Koop geen goedkope mobiele airco voor een kleine slaapkamer om daar een grote huiskamer mee af te koelen.
  • Garantievoorwaarden: Er zijn vage import airco’s op de markt van onbekende dealers voor spotgoedkope prijzen. Maar als je na enkele maanden dit apparaat naar de stort kunt brengen is 250 euro nog teveel geld.
  • Afvoerbuis: Een aircooler is aanzienlijk goedkoper, dat werkt toch ook? Niet echt, wanneer de warme lucht niet afgevoerd kan worden kun je ook niet de ruimte echt kouder maken. Die afvoerbuis is van groot belang voor airconditioning in huis.

Goedkoop een mobiele airco kopen is zeker mogelijk, let er wel goed op dat het toestel aansluit bij jouw wensen en toepassing.