Beste mobiele airco

Je kunt voor een paar honderd euro een goedkope mobiele airco kopen. Je kunt ook veel meer besteden, maar betekent dit ook automatisch een betere airconditioning? Nee, duurder is niet altijd beter, hoewel je met budget airco’s wel een beetje moet opletten. Wat de beste mobiele airco is kun je op deze pagina lezen, en het antwoord zal je waarschijnlijk verbazen!

Wat is de beste mobiele airco?

De beste mobiele airco is …. het apparaat dat helemaal voldoet aan jouw wensen. Er zijn namelijk diverse factoren die bepalen welke unit het beste past in jouw situatie. Populaire merken airconditioning zijn:

  1. AEG
  2. DeLonghi
  3. Eurom
  4. Trista
  5. Whirlpool

Deze opsomming is niet in volgorde van beste mobiele airco, maar alfabetisch. Waarom je moet oppassen met termen als ‘beste koop’ of ‘best getest’ leggen we verder op deze pagina uit. Hier moet je op letten wanneer je een mobiele airco gaat kopen:

  • Koelvermogen: Niet iedere airconditioning is even krachtig, het koelvermogen wordt uitgedrukt in BTU. Hoe hoger dit getal is, des te beter de ruimte gekoeld wordt.
  • Oppervlakte: Een BTU waarde zegt de meeste gebruikers niet zoveel. Net zoals het aantal Watt bij een luidspreker ook niet alles zegt, en Lumens ook niet echt duidelijk aangeeft hoe fel een lamp is. Daarom zul je in plaats van BTU vooral kijken naar de oppervlakte van de ruimte. Met een apparaat dat geschikt is voor 10 m³ kun je een kamer van 20 m³ niet goed koelen.
  • Functies: Wil je thuiskomen in een koele woning? Dan kun je met wifi en een smartphone app jouw airco inschakelen zodra je op weg naar huis bent. Sommige modellen hebben enorm veel opties, daar betaal je wel meer voor.
  • Verbruik: Niet alle koelelementen werken even efficiënt. Net zoals bij koelkasten en vriezers worden ook airconditioning units in een energieklasse ingedeeld. Hoe minder het verbruik is, hoe lager de energiekosten uitvallen.
  • Prijs: Net zoals je met te weinig vermogen niet de ruimte optimaal kunt koelen, is teveel vermogen ook verspilling. Kijk dus goed voor welke toepassingen je de airco wilt inzetten, en kies daar de beste mobiele airco bij. Bij regelmatig gebruik kan een duurder model met een betere energie rating op den duur toch goedkoper uitvallen.

Waarom de prijzen zoveel verschillen

De prijzen voor mobiele airco’s starten bij een paar honderd euro. Het koelvermogen bepaalt voor een groot deel de prijs, de energie efficiëntie speelt ook een belangrijke rol. Dan komen de opties zoals integratie met huisautomatisering, bediening via een app, voorkeuze instellingen of een slim ‘brein’ dat zich automatisch kan aanpassen op de situatie. A-merken leveren soms opvallend goedkope apparaten, met wat minder features dan de luxere modellen. Dit betekent echt niet dat de kwaliteit minder is. Anderzijds moet je oppassen met goedkope airco’s die enorm veel opties bieden. Je kunt beter voor een goede basiskwaliteit gaat, als je voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten kom je waarschijnlijk van een koude kermis thuis.

Is een top 10 lijstje te vertrouwen?

We gaven je al eerder een lijstje met merken, die we bewust op alfabetische volgorde hebben gezet. Omdat de wensen en voorkeuren per gebruiker veel kunnen verschillen, bestaat er niet zoiets als de ‘beste mobiele airco’. Kies dus de beste optie voor jouw toepassing. Daar komt bij dat top 10 lijstjes vaak opgesteld worden met achterliggende belangen. Misschien is het je opgevallen dat het merk Fuave vaak voorkomt in de top 10 lijst van Coolblue. Is dit echt een aanrader? Het kan ook te maken hebben met het feit dat Fuave een merk is van Coolblue, wat betekent een hogere winst per verkochte eenheid voor die koele mensen in blauw. Als je weet dat het ‘huismerk’ onder de kap eigenlijk een Eurom product is, zie je direct dat je top 10 lijstjes beter met een korreltje zout kunt nemen.

Beste koop of best getest?

Ook met claims als ‘beste koop’ of ‘best getest’ moet je opletten. Waarom zou het de beste koop zijn, en wie heeft het apparaat eigenlijk getest? Vaak wordt de rangorde bepaald op basis van populariteit. Meer verkochte exemplaren betekent een hogere positie. Maar dit betekent niet noodzakelijk dat de airco op nummer 1 ook automatisch beter is. Misschien wordt er voor dit merk meer reclame gemaakt, en kopers zullen vaak de massa volgen. Bij testen gaat het doorgaans om nieuwe apparaten, en de werking ‘uit de doos’. Er wordt geen rekening gehouden met uitval op termijn, of de garantieafhandeling. Bekijk gerust de recensies, maar ook hier adviseren we je gezonde verstand te gebruiken.

We hopen dat je met deze informatie de beste mobiele airco voor jouw situatie kunt kiezen, neem anders gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies.