Kleine mobiele airco

Als je in een klein appartement woont, in een compacte caravan de vakantie doorbrengt, of in een piepklein slaapkamertje moet slapen, dan kun je niet zomaar een grote airconditioning plaatsen. Met een binnen- en buiten unit kun je ruimte besparen, maar dit is niet altijd mogelijk of wenselijk. Dan ga je op zoek naar een kleine mobiele airco, wij zetten de voornaamste aandachtspunten voor je op een rij!

Hoe kun je ruimte besparen?

Een split unit airco heeft als voordeel dat een flink deel van het systeem aan de buitenzijde van de woning wordt geplaatst. Het deel binnen kan aan de wand worden bevestigd. Het moet uiteraard wel mogelijk zijn om een vaste unit zowel binnen als buiten te installeren, het is daarnaast een permanente oplossing die je in de winter niet eventjes op zolder kunt stallen. Met een kleine mobiele airco kun je iedere ruimte heel flexibel koelen, zelfs grotere oppervlakken wanneer het apparaat voldoende vermogen levert.

Je kunt naast de plaatsing van een kleine mobiele airco ook kijken naar de rest van het interieur. Tegenwoordig is de “tiny house” trend erg populair, evenals “minimal living”. Met andere woorden; meer doen met minder ruimte. Dan zijn verplaatsbare objecten erg praktisch, dit geldt dus ook voor verrijdbare airconditioners. Een bijkomend voordeel van klein wonen is het beperkte oppervlak dat je in de zomer zult koelen en in de winter zal verwarmen. Dit bespaart je niet alleen op de aanschaf van het apparaat, maar ook zeker op de energierekening.

Voordelen van een kleine mobiele airco

  • Past (bijna) overal: Zelfs op een studentenkamer of een klein kantoortje kun je deze airconditioners neerzetten. Kleine ruimtes zijn juist de ruimtes die snel opwarmen in de zomer.
  • Eenvoudig te verplaatsen: Als je even geen verkoeling nodig hebt, dan zet je de kleine mobiele airco gewoon in een andere ruimte. Of koel meerdere kamers af, je hoeft echt niet voor iedere ruimte een vaste airconditioner te installeren.
  • Vaak ook lichter van gewicht: Als algemene regel kun je stellen dat kleinere airco’s ook relatief licht zijn. Dit is overigens niet altijd het geval. Soms worden de onderdelen gewoon heel compact gemaakt en hebben ze relatief veel massa.

Nadelen van een kleine mobiele airco

  • Minder koelvermogen: Op een uitzondering na zal het aantal BTU wat lager uitkomen bij een kleine mobiele airco, ergens tussen 7000 en 9000 BTU is standaard. Er zijn overigens modellen die wel degelijk op 1000+ BTU koelen.
  • Kan meer geluid produceren: In een grote kast is meer ruimte voor geluidsdemping, daarom kan een kleinere unit meer decibel produceren. Dit is zeker niet altijd het geval, het is wel een punt om rekening mee te houden.
  • Relatief duur in aanschaf: Het is niet eenvoudig om een complex stukje technologie kleiner te maken. Je zult doorgaans wat dieper in de buidel moeten tasten om een kleine mobiele airco met vergelijkbare technische specificaties te kopen.

Het gevaar van ventilatoren

In warme landen wordt veel gebruik gemaakt van ventilatoren voor persoonlijk gebruik. In grote steden, met name in Aziatische landen, staan overal ventilatoren te draaien om het warme klimaat enigszins draaglijk te maken. Studenten en arbeiders zijn vaak veroordeeld tot kleine appartementjes waar je nauwelijks languit kunt liggen om te slapen, en vensters zijn vaak ook niet aanwezig. Een kleine mobiele airco moet met een slang warme lucht naar buiten afvoeren, dit is niet altijd mogelijk. Er zijn gevallen bekend waarbij mensen in een afgesloten ruimte een flink aantal ventilatoren hebben geplaatst. Omdat deze apparaten niet echt koelen, en warmte genereren als elektrisch apparaat, kan de lucht opwarmen wat tot fatale gevolgen heeft geleid. Dit gebeurt alleen onder extreme omstandigheden, maar vergeet nooit dat ventilatie in een ruimte van groot belang is.

Waar moet je op letten?

Hier zijn een aantal aandachtspunten die van belang zijn bij een kleine mobiele airco kopen:

1. Afmetingen

De verhoudingen tussen lengte, breedte en hoogte kunnen afwijken. Soms kan een relatief hoge maar ondiepe airconditioner perfect passen in de ruimte, terwijl een meer vierkant model vrij veel vloeroppervlak in beslag neemt.

2. Gewicht

Klein betekent niet automatisch licht van gewicht. Het verkleinen van componenten maakt ze nog niet automatisch lichter. Je kunt het toestel wel eenvoudiger verplaatsen, maar de trap op tillen kan een uitdagingen blijven.

3. Koelvermogen

Gemiddeld genomen zal het koelvermogen van een kleine mobiele airco lager liggen, ergens tussen 7000 en 9000 BTU. Voor snelle afkoeling en grotere ruimtes zijn er ook enkele modellen leverbaar, maar die zijn wel duurder dan grotere airco’s met gelijkwaardige specificaties.

4. Geluid

Omdat er weinig ruimte overblijft voor geluidsdemping is het mogelijk dat een kleiner formaat airconditioning relatief veel geluid produceert op de hoogste stand. Kijk daarom goed naar het minimaal en maximaal aantal decibel dat een apparaat produceert.

Met deze informatie kun je zelf bepalen of een kleine mobiele airco voor jou de ideale oplossing is, of dat je toch beter wat ruimte kunt maken voor een groter exemplaar.