Mobiele airco met slang

Bij de zoektocht naar airconditioners zie je allerlei productfoto’s voorbij komen. Bij verrijdbare modellen op wieltjes zal op de plaatjes vaak niet de afvoerslang afgebeeld worden. Toch moet een slang naar buiten worden gelegd. Waarom zou je een mobiele airco met slang kopen terwijl er producten op de markt zijn zonder afvoerbuis? Op deze pagina lees je waarom een mobiele airco met slang beter is dan alternatieve opties, en hoe je een ruimte optimaal kunt koelen.

Waarom heeft een airco een slang?

Een airconditioning koelt de lucht af door koude lucht te genereren en door warme lucht af te voeren. Met name die laatste functie is zo belangrijk om de ruimte lekker fris te maken. Vergelijk het met een koelkast. Die kou in het apparaat is mogelijk omdat warmte via de behuizing wordt afgevoerd naar buiten. Een koelkast zal niet echt heet aanvoelen, maar je kunt wel degelijk merken dat een koelkast van buiten niet koud is. Waar verkoeling moet komen, zal warmte moeten wijken. Een mobiele airco met slang voert de warme lucht af naar buiten, en zorgt voor verkoeling binnen.

Hoe werkt dit met vaste airconditioners?

Hetzelfde principe zie je ook bij vaste airco’s. De split-units hebben aan de binnenzijde van de woning één deel van het apparaat, en aan de buitenzijde het tweede deel waar de warme lucht naar buiten komt. Dit wordt ook via een slang naar buiten geleid, bij vaste airconditioners zul je die buis niet zien. Mono-block airco’s werken op een iets andere wijze. In plaats van een buis zal de warmte direct via de gevelwand worden overgedragen. Dit werkt op zich wel, alleen kan vocht in de lucht niet worden afgevoerd. Hoewel een vaste airconditioner netjes weggewerkt kan worden, is deze oplossing niet zo flexibel inzetbaar als een mobiele airco met slang.

Maar aircoolers werken zonder buis!

Een aircooler kan de lucht afkoelen, maar onder zeer specifieke voorwaarden. We hebben als voorbeeld zojuist een koelkast genoemd. Een aircooler is een soort koelkast met een ingebouwde ventilator. Of juist een ventilator met ingebouwde koelkast, zo kun je het ook bekijken. Er wordt kou geproduceerd, door een elektrisch koelelement of gewoon met ijsblokjes in een reservoir. De ventilator blaast deze koude lucht de ruimte in. Maar de warme lucht wordt niet afgevoerd, waardoor je veel meer energie nodig hebt om de warmte te verdrijven. Systemen zoals je die kent van televisie, die goedkope ‘doosjes’ voor op het nachtkastje, verdampen koud water. Dit werkt op een beperkte afstand als directe verkoeling, een slaapkamer of huiskamer zul je er nooit mee kunnen afkoelen. Tenzij het een poppenhuisje is…

En een hele dure ventilator?

Een dure ventilator zal heel goed warme lucht verplaatsen. Dit voelt inderdaad lekker koel aan, toch blijft de temperatuur in de kamer net zo warm als voorheen. Dit geldt dus ook voor heel luxe ‘blade’ ventilatoren, die vaak nog duurder zijn dan een goede mobiele airco met slang. Heb je een goedkope staande ventilator en wil je een experiment wagen? Leg dan enkele plastic flesjes in de vriezer en hang ze vervolgens achter tegen de ventilator. De ventilator zuigt dan koude lucht aan waardoor het in een straal van pakweg een meter echt wat koeler wordt. Blijf ondertussen wel even sparen voor een mobiele airco met slang, want dat is het echte werk!

Beetje speling met de afvoerbuis

De afvoerbuis zal van hard kunststof gemaakt zijn, met een ribbel structuur zodat je deze buis kunt plooien. Je hebt dus wat speling met de plaatsing van de mobiele airco met slang, zo kun je de optimale positie van het apparaat kiezen. Er moet altijd een uitgang naar buiten toe zijn. Een raam, een gat in de muur of een deur die op een kier staat. In een volledig afgesloten ruimte zonder ventilatie is het niet mogelijk om de slang naar buiten te leggen, of aan te sluiten op een luchtafvoerkanaal.

Hoe werkt een raamuitlaat?

In de meeste gevallen wordt de afvoerbuis via een raam of deur naar buiten geleid. De opening van een raampje dat half open staat heeft natuurlijk niet dezelfde vorm als een afvoerslang. Dit betekent dat warme lucht van buiten naar binnen kan stromen, wat de efficiëntie van de koeling vermindert. Daar is gelukkig aan gedacht. Er zal doorgaans standaard een raamuitlaat meegeleverd worden, een accessoire die je in de opening kunt installeren. Vaak kun je een mooie afsluiting realiseren wat betekent dat de warme lucht ook echt buiten blijft, met als resultaat een koele ruimte met een optimale energie efficiëntie.

Een mobiele airco met slang biedt optimale verkoeling met enorme flexibiliteit en inzetbaarheid. Let bij aanschaf altijd op de kenmerken zoals de koelfactor en het maximale volume dat gekoeld kan worden.