Mobiele airco split unit

Airconditioning werkt alleen maar wanneer warme lucht afgevoerd kan worden. Daarom zal een ventilator niet echt de ruimte verkoelen maar alleen de warme lucht verplaatsen. Dit voelt koel aan, maar zodra je de ventilator uitzet voelt het weer warm in de kamer. De meeste airconditioners vallen onder de mobiele airco’s of vaste split unit airco’s. In de eerste categorie betreft het alles-in-één apparaten met een buis naar buiten toe die te verplaatsen zijn, in de tweede categorie zijn het toestellen die vast worden gemonteerd en zowel binnen als buiten bevestigd worden. Er is nog een zeldzame derde categorie, en dat is de mobiele airco split unit. Wat dit betekent, en hoe deze toestellen verschillen ten opzichte van de meer bekende apparaten lees je op deze pagina.

Wat is een mobiele airco split unit?

Voor de mensen die niet kunnen kiezen tussen een conventionele vaste airco en een mobiele airco is er de mobiele airco split unit. Dit toestel bestaat uit twee delen, wat twee voordelen met zich meebrengt.

 1. De unit binnen is compacter en lichter dan bij standaard mobiele airconditioners het geval is.
 2. De slang naar buiten is veel dunner waarmee er geen grote opening in de wand nodig is.

Dit klinkt interessant, toch zijn er niet zoveel toestellen van dit type leverbaar. Laten we daarom eerst eens kijken naar de standaard modellen en hoe vaste units verschillen met verrijdbare types.

Kenmerken van een mobiele airco

Een mobiele airco is een compleet systeem met alle onderdelen ondergebracht in één behuizing. Dankzij de wieltjes kun je het toestel eenvoudig verplaatsen van de ene ruimte naar de andere. Zo hoef je niet voor iedere ruimte een individuele airconditioner aan te schaffen. Dit zijn de standaard kenmerken van mobiele airco’s:

 • Direct in te schakelen na levering.
 • Eenvoudig te verplaatsen naar andere ruimten.
 • Het betreft een alles-in-één systeem.
 • Er moet een afvoerbuis naar buiten worden gelegd.
 • In koudere seizoenen eenvoudig op te bergen.

Voor situaties waarbij je meerdere ruimten wilt koelen, zonder de noodzaak om zware apparaten op te hangen aan de binnen- en buitenzijde van de woning, kan een mobiele airco de ideale oplossing zijn. Met name in huurwoningen en campers zijn dit handige toestellen.

Kenmerken van een vaste split unit airco

Een vaste split unit airco wordt doorgaans aan de wand bevestigd. Het zijn relatief bescheiden kastjes die via een slangetje verbonden worden met een buiten unit. Dat zal het grootste apparaat zijn, de bevestiging hoeft niet per definitie op dezelfde wand te zijn. Het systeem is niet eenvoudig te verplaatsen. Dit zijn de standaard kenmerken van vaste airco’s:

 • Moet geïnstalleerd worden alvorens in gebruik te nemen.
 • De binnen unit neemt relatief weinig ruimte in.
 • Er dient ook buiten de woning een unit geïnstalleerd te worden.
 • Kan naast koelen vaak ook verwarmen waarmee het een dubbele functie biedt.
 • Er is geen dikke slang nodig om via een raam naar buiten te leiden.
 • Het betreft een permanente opstelling.

Wanneer je een ruimte optimaal wilt koelen, zonder een groot apparaat neer te zetten, dan is een vaste unit de logische keuze. Het permanente karakter vereist wel modificaties aan de woning, en je zult voor iedere ruimte of locatie een extra unit moeten kopen.

Verplaatsbaar in twee delen

De twee bovenstaande categorieën zijn duidelijk afgebakend en bieden een aantal unieke kenmerken. Bij de mobiele airco split unit is dit niet het geval. Wanneer je niet gebonden wilt zijn aan een vaste unit, maar ook niet een groot apparaat op wieltjes in de kamer wilt plaatsen, dan is deze tussenvorm te overwegen. Je moet wel goed zoeken, want lang niet alle aanbieders leveren deze modellen.

Moet je een mobiele airco split unit kopen?

Het aanbod aan mobiele airco’s met split unit is beperkt, dit duidt erop dat de vraag ook niet zo groot is. Anders zouden fabrikanten echt wel meer modellen op de markt brengen. Dit komt waarschijnlijk omdat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen. Hoewel de unit binnen compacter is, zul je toch ergens buiten nog een deel moeten plaatsen. Hoewel het gewicht per deel lager ligt, zul je toch het gehele set moeten meezeulen naar de volgende locatie. De dunnere afvoerslang naar buiten is eigenlijk het voornaamste voordeel. Soms is de gulden middenweg niet zo voordelig als deze op het eerste gezicht lijkt. Er kunnen situaties zijn waarbij dit model wel uitkomst biedt, bijvoorbeeld als airconditioning voor een camper. Daarom zijn er enkele mobiele airco split unit modellen leverbaar. Maar denk goed na over het gebruik in de praktijk voordat je kiest voor dit type koeler, het is zeker niet voor iedereen de ideale oplossing.