Krachtige mobiele airco

De voornaamste criteria bij draagbare airconditioners zijn het formaat en gewicht. Je moet redelijk eenvoudig het toestel kun verplaatsen wanneer dit nodig is. Van een all-in-one apparaat kun je niet de beste prestaties verwachten, toch kun je wel degelijk een krachtige mobiele airco kopen. Hoe dit werkt en waar je rekening mee dient te houden leggen we op deze pagina uit.

Let op BTU en inhoud van de ruimte

Bij airconditioners wordt doorgaans het vermogen in BTU (British Thermal Unit) vermeld, evenals het maximale volume van de ruimte. Wanneer dit volume relatief groot is, dan zul je ook een krachtige mobiele airco moeten plaatsen. Als je bijvoorbeeld voor een goedkope airconditioner gaat met slechts 5000 BTU, dan zal het niet alleen lang duren voordat de kamer op temperatuur is, het verbruik zal ook hoger liggen omdat de airco steeds op maximale capaciteit moet werken. Omdat verrijdbare toestellen vaak in meerdere ruimtes met afwijkende inhoud worden gebruikt, adviseren we een krachtige mobiele airco te kopen die de grootste ruimte in jouw situatie kan koelen. Dan zet je het apparaat in een kleinere ruimte gewoon op een lagere stand. Dat is veel beter dan andersom.

Wat is een krachtige mobiele airco?

Het maximale vermogen verschilt per fabrikant, tussen 12.000 en 14.000 BTU is zo’n beetje het maximum voor deze kleinere modellen. Wanneer je echt meer koelvermogen nodig hebt, dan kun je beter voor een vaste split-unit airconditioner gaan met een vermogen boven 20.000 BTU. Je kunt al veel besparen door de ruimte goed af te sluiten, dus deuren en ramen dicht met de afvoerslang naar buiten goed geïsoleerd. Dan zijn er veel minder ‘warmtelekken’ waardoor het toestel minder hard hoeft te werken.